Mukaddes Yol

Osmanlı'dan Günümüze Kâbe Örtüleri ve Hac Hatıraları

Birçok özel koleksiyondan nadide parçaların yer aldığı sergide Osmanlı dönemi ve 20. yüzyıl Kabe ve Ravza örtüleri yer aldı.

Yer
Türk ve İslam Eserleri Müzesi
Tarih
2020
İş Veren
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı
Detay

Surre Alayı'na ait sandıklar, Feraşet çantaları, Mekke kokuları, gülabdan ve zemzemlik gibi orijinal antika ve hediyeleri sergiledik.

Ülkemizden her yıl hac ve umre ibadetlerini yerine getirmek üzere yüz binlerce insanımız kutsal topraklara gitmektedir. Ancak küresel ölçek- te yaşanan salgın sürecinin önemli bir sonucu olarak ülkemizden 2020 yılı Hac ve Umre ibadeti için vatandaşlarımız kutsal topraklara gidememiştir.

Bu durumdan hareketle, İletişim Başkanlığı himayesinde asırlarca kutsal topraklara hadim olan Osmanlı İmparatorluğu döneminden günü- müze kadar geçen zaman içerisinde Surre Alayları ve Mahmil-i Şerif ile Kâbe-i Muazzama ile Ravza-i Mutahhara’ya hediye olarak gönderilen Kâbe ve Ravza örtüleri konulu “Mukaddes Yol: Osmanlıdan Günümüze Kâbe Örtüleri ve Hac Hatıraları” sergisi gerçekleştirilmiştir.

9 Mart - 19 Nisan 2021 tarihleri arasında İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde gerçekleştirilen sergi ile kutsal toprakların kokusunu, muazzez hatırasını bir nebze olsun insanlarımıza sunabilmek amaçlanmış- tır.

Sergide Kâbe ve Ravza örtülerinin yanı sıra hac hatıralarını oluşturan diğer objeler, fotoğraflar ve filmler ile sergi içeriği zenginleştirilmiştir.

İletişim Başkanlığı himayesinde gerçekleştirilen “Mukaddes Yol: Osmanlıdan Günümüze Kâbe Örtüleri ve Hac Hatıraları” sergisi covid-19 salgını gölgesinde gerçekleştirilmesine rağmen yoğun bir ilgi görmüştür. Sergimize yaklaşık dokuz bin yerli üç bin de yabancı olmak üzere yaklaşık on iki bin ziyaretçi katılım göstermiştir.

On üç asırdan fazladır savaşlara, afetlere ve salgın hastalıklara direnen Hac, insanlık tarihinin kesintisiz süregelen tek dinî ritüeli ve en büyük toplantısıdır. 19. yüzyılın sonlarına kadar deve, at ve katırla, fakir hacılar da ancak yaya olarak katılabildikleri kervanlarla yapılan Hac; zahmetli, çileli ve önemli bir bölümü yolda geçen bir ibadettir.

Kâbe’ye giden yol, yolların en değerlisidir. Çünkü bu yol aslında insanın kendisine giden yoldur. Mukaddes Yol Sergisi “yolun yolcusu” olmakla şeref ve izzet bulan, geçmişimizin asırlar boyunca ortaya koyduğu muhabbetin numunelerini misafirlerimiz ile buluşturma ve hafızayı tazeleme amacıyla hazırlandı.

Serginin kurgusu “Yol” metaforu üzerinden oluşturuldu.

Serginin kurgusu “Yol” metaforu üzerinden oluşturuldu.

Sonraki Proje
“Kudret ve Hafıza, Gücün Sanatı” sergisi ile geçmişimizin kültürel birikimi ve köklü Darphane geleneğimiz meraklıları ile buluşuyor.